Vem är Marta?

Präst, forskare och (kyrko)politiker. Efter många år i Uppsala där jag mest varit i den akademiska världen har jag nyligen flyttat till Oslo där jag jobbar som präst i en lokal norsk kyrka mitt i centrala stan, Trefoldighetskirken. Jag är fortfarande förtroendevald för socialdemokraterna på nationell nivå i Svenska kyrkan, den här mandatperioden ut. I oktober 2013 disputerade jag i religionssociologi vid teologiska fakulteten i Uppsala på en avhandling om religion och samhällsdebett.  Har tidigare varit engagerad i studentrörelsen, bland annat i Uppsala studentkår, Sveriges förenade studentkårer och S-studenter, så ett stort intresse för utbildnings- och forskningsfrågor finns kvar.

Ägnar min forskning åt frågor kring religionens plats i offentligheten i dagens Sverige med särskilt fokus på nyhetsmedia och samhällsdebatt. I mitt doktorandprojekt studerar jag debattartiklar undertecknade av religiösa aktörer i några stora svenska dagstidningar 2001-201. Avhandlingen Public Religions in Swedish Media kan läsas i sin helhet via länken.

Våren 2012 tillbringade jag som Visiting Researcher på Ryerson University School of Journalism i Toronto, Kanada. En hel del av inläggen härstammar alltså från den perioden.

Bloggar i egenskap av mig själv (och hoppas att ni inte lastar någon av mina organisationer för mina åsikter) och då handlar det om saker jag tycker är intressant och viktigt – oftast religion, politik och forskning/utbildning, och ofta i kombination.

Här på bloggen skriver jag numera ganska sporadiskt. Betydligt oftare skriver jag på twitter där jag heter @martaaxner. Tidigare har jag skrivit kröniketexter i tidningen Tro och politik och ibland på lite andra håll också. Jag har också en särskild blogg där jag publicerar predikningar och annat jag skriver i egenskap av präst i Svenska kyrkan, Martas predikningar.

Gillar bibliotek, kaffe, vänner som utmanar mig, människor som tvingar mig att tänka och känna, att sjunga och dansa (inte nödvändigtvis samtidigt), bra film och tv-serier samt musik som svänger.

Jag nås på marta.axner[a]gmail.com