J’accuse: skinkmackan!

I Almedalen bjuds det på mycket. Lobbyister och näringslivet bjuder på vin och mat, folkrörelser och mindre organisationer bjuder mest på kaffe. Men på många ställen kan man också få en macka, både till frukost och på eftermiddagen.

Man misstänker ju att syftet med att bjuda är att folk ska komma dit, tycka det är trevligt och hålla sig pigga och mätta och på gott humör. Och inget fel med. Men trots det serveras det förvånansvärt ofta något som många – i alla fall i vissa grupper – inte äter: skinkmacka.

Som vegetarian litar jag oftast inte på att det bjuds på något jag kan äta, men det är ju inte bara veggisar som inte äter skinka. Jag har svårt att att tro att det är många som ens skulle tänka på saken om det bjöds på ostmacka istället för skinka – förutom de som av något skäl inte äter kött alls, och de som av religiösa eller andra skäl inte äter just fläskkött. Det är en tillgänglighetsfråga – varför sätta upp hinder för några, istället för att bjuda på något som (nästan) alla kan äta?

Nu är ju detta inte bara ett problem i Almedalen – det går till exempel inte att äta frukost på SJ:s tåg utan att få mackan besudlad med skinka och på många andra ställen är kött/fläsknormen förhärskande. Men just när man vill bjuda på något för att vara välkomnande för sina gäster kan man ju tycka att man kan bjuda på något som inte direkt avvisar veggisar, judar och muslimer.

Jag har nu irriterat mig i tystnad länge nog. Jag uppmanar helt enkelt: bort med skinkmackan! Gör det enkelt för er och bjud på ostmacka, eller var lite mer fantasifull och bjud på något annat vegetariskt eller varför inte en vegansk hummusmacka. Jag betvivlar starkt att någon kommer klaga på att det inte finns skinka på mackan, medan vi är många som kommer vara mätta och glada.

(p.s. vill du läsa om vad jag gjort i Almedalen mer än att irritera mig på skinkmackor kan du läsa på kristenvanster.wordpress.com)
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,