Studentprotesterna i Montréal

Sitter på tåget tillbaka till Toronto efter en långhelg i Montreal med lite jobb (en workshop med kanadensiska religion- och mediaforskare på Université de Montréal) och några dagars semestrande. Det många säger om Montreal är att det är så europeiskt – och visst påminner delar av stan mycket om södra Europa. Även om jag nog ärligt talat känner mig mer hemma i Toronto.

Montreal har de senaste månaderna framför allt förekommit i nyhetsrapporteringen i samband med de stora studentprotester och strejker som pågått hela våren. Liksom på andra håll handlar studenternas missnöje om höjda studieavgifter, och studenter runt om i Quebec men framför allt i största staden Montreal (som har flera stora universitet, förutom UMontreal ligger McGill, Concordia och Université du Québec à Montréal där) har protesterat mot vad man uppfattar som ett sviket löfte när avgifterna nu höjs.

I Kanada är det provinserna som beslutar över och organiserar all utbildning, men med viss finansiering från den federala nivån. Quebec har traditionellt (och fortfarande) klart lägre utbildningsavgifter än resten av landet, och har generellt styrts av mer vänsterlutande regeringar än många andra provinser och har därmed också en högre ambition i välfärdssystemen överlag (mer likt europeiska länder) än övriga Kanada. Det gör att många studenter kommer från andra provinser för att studera där. Den liberala provinsregeringen har i vintras föreslagit att avgifterna ska höjas med 75% över fem år (även om de nu som en kompromiss föreslagit att höjningen istället ska ske över sju år) vilket alltså lett till att stora grupper av studenter sedan i mars strejkat, protesterat på gatorna (ibland med våldsamma konfrontationer med polisen) och mobiliserat en stark studentrörelse.

Utanför Quebec är förståelsen varierande, framför allt pga av de i mångas ögon låga avgifterna, men historiskt har i Quebec funnits amibitionen och även inriktningsbeslut på att gå mot en avgiftsfri modell som i de skandinaviska länderna. Då uppfattas naturligtvis den stora höjningen som ett svek. (Intressant radioreportage om just detta och lite mer bakgrund till protesterna finns hos CBC här). Samtidigt är uppslutningen bakom protesterna inte total bland studenterna – många är visserligen kritiska mot avgifterna men många är mer intresserade av att fortsätta sin utbildning än att strejka. Konfrontationer har inte bara skett mellan protesterande studenter och polis, utan även mellan de protesterande och andra studenter.

CBC news: Collage classes suspended

Efter flera månaders protester och även vissa förhandlingar mellan studentföreträdare och provinsregeringen verkar nu regeringen – efter att provinsens utbildningsminister Line Beauchamp avgick i veckan – ha fått nog. De har dels tvingat fram ett kommunalt maskeringsförbud under demonstrationer, dels helt sonika beslutat att avbryta universitetens termin med omedelbar verkan och återuppta undervisningen till höstterminen, samt har genomfört vad som i praktiken är ett demonstrationsförbud. Den sk Bill 78 har mött stora protester bland studenterna efter att den röstades igenom i fredags, och i fredags kväll var det demonstrationer igen. Denna gång gick de förbi utanför mitt hotellfönster och jag lyckades ta ett par skakiga bilder genom fönstret.

För mer om studentprotesterna kan man läsa på wikipedia eller Montreal Gazettes samlade rapportering.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

1 svar på ”Studentprotesterna i Montréal

  1. Pingback: 4 månaders strejk, tusentals gripna och en minister har avgått | Ajour

Kommentarer inaktiverade.