Svenska församlingen i Toronto

När jag skrev här på bloggen att jag skulle åka till Toronto, fick jag några önskningar om saker att blogga om. En av dem var ett besöksreportage från svenska kyrkan i Toronto, och här kommer på begäran ett inlägg.

Finska Agricolakyrkan i Toronto, där även svenska församlingen håller till

Svenska lutherska församlingen i Toronto är en lite speciell utlandsförsamling. De flesta församlingar i Svenska kyrkan i utlandet är formellt en del av svenska kyrkan, och delar av personalen (oftast präster och assistenter) är anställda i Sverige och utskickade på tidsbegränsade kontrakt. Församlingen i Toronto är däremot en svenskspråkig församling i den kanadensiska lutherska kyrkan ELCIC, om än affilierad med (och med visst ekonomiskt stöd från) Svenska kyrkan i utlandet och gudstjänsterna följer svenska kyrkans ordning. Dock är personalen, inklusive prästen Anna Runesson, lokalanställd av församlingen på plats. Rent praktiskt håller man till i gemensamma lokaler med en finsk församling i Agricolakyrkan som ligger nära en tunnelbanestation ca 20 min norr om downtown. Man firar gudstjänst varje söndag, har viss barnverksamhet, en kör och en hel del andra sociala events. Som de flesta  svenska församlingar i utlandet fungerar man inte bara som kyrka utan också som nav för utlandssvenskar. I Toronto finns ett svenskt nätverk, en svensk skola (som delvis bygger på hemundervising) och en aktiv lokalavdelning i föreningen SWEA.

Klockstapeln utanför kyrkan. Ej i funktion, dock.

Själv har jag varit ute i Svenska kyrkan en 5-6 gånger medan jag varit här, och två gånger har jag lett högmässan som vikarie när pastor Anna varit på annan ort. Det har varit väldigt roligt att lära känna en utlandsförsamling – jag har hittills mest känt utlandskyrkan genom kyrkomötet och framför allt då jag var ledamot i Utlandskyrkoutredningen för ett par år sedan. Såväl förutsättningar som villkor och verksamhet är ganska annorlunda mot en vanlig församling i Sverige. Främst förstås ekonomiskt – församlingen i Toronto måste själva dra in stora delar av sina pengar genom frivilliga gåvor, fundraising och sponsorer. Men församlingen ser också annorlunda ut – i en vanlig svensk församling har man ju ofta en kärna av aktiva kyrkobesökare och engagerade i verksamheten, men också många församlingsbor som man ser mer sällan och främst möter i samband med kyrkliga handlingar som begravningar, vigslar och dop. Man har ju också ofta kontakter med olika delar av samhället på sin ort eller stadsdel. I utlandsförsamlingen har man samma kärna av aktiva, men betydligt färre kyrkliga handlingar men desto fler tillfälliga besökare som består av turister eller sådana som jag, som tillbringar en kortare period på en ort. Man har också kontakter med samhället runt omkring, men snarare med olika grupper av svenskar eller svenskkopplade institutioner, än de som ligger i det egna närområdet, nödvändigtvis.

De jag träffat i kyrkan består till stor del av utlandssvenskar som bott länge i Toronto, många av dem i decennier. Men där finns också lite studenter och forskare och en del på tillfälligt besök.

Nu när jag har ganska precis en månad kvar i Toronto hoppas jag i alla fall hinna åka ut till svenska någon mer söndag – i så fall kommer det bilder på interiören av kyrkan också. 🙂

Mina predikningar från församlingen ligger på min predikoblogg: Tredje söndagen i fastan och Andra söndagen i påsktiden.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 svar på ”Svenska församlingen i Toronto

  1. Ska du beska Ryerson Image Center och se deras utstllning dom r bra p att visa bilder dock vet jag inte om de r bra p att snda bilder som du

  2. Jag är bosatt i Stockholm men befinner mig i Toronto sedan 1 vecka tillbaka. Min man är visiting professor på Sick Kids och vi kommer att vara här till i början av mars. Är intresserad av att komma i kontakt med Er. Vad är det för adress och vilka tider kan Ni ta emot besök?
    Med vänliga hälsningar
    Kristina Rane

Kommentarer inaktiverade.