Om NDP och kanadensisk socialdemokrati på Dagens Arena

Idag skriver jag en söndagskrönika hos Dagens Arena om utmaningarna för NDP efter sitt ledarval förra helgen.

Ordförandevalet skedde genom en ren medlemsomröstning. Det gjorde att Mulcair kunde besegra såväl partietablissemangets kandidat, partistrategen Brian Topp, som fackliga kandidaten Peggy Nash. Trots det verkar partiet fast beslutna att gå framåt i enighet – den öppna tävlingen mellan kandidater verkar ha lett till en omfattande medlemsvärvning, stor mediebevakning och flera av de yngre kandidater som inte hade en chans att bli valda verkar ändå ha stärkt sin position i partiet.

Mulcair står nu inför den stora utmaningen att leda detta breda parti och befästa sin position som regeringsalternativ till Harpers allt impopulärare regering, som under våren skakats av skandaler och anklagelser om valfusk. Mulcairs recept för att lyckas är dels ett omfattande organisatoriskt arbete, men också genom en politisk ”modernisering” med en rörelse mot mitten.

Läs hela texten här.

Jag återkommer strax med en fördjupande bloggtext här om själva partiledarvalet och vad jag tycker de svenska socialdemokraterna bör lära sig av NDP.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,