Skarpt läge i tunnelbanefrågan för Mayor Ford

Idag diskuterar city council i Toronto inför sin slutgiltiga omröstning om tunnelbana eller LRT (ovan jord-spårväg) ut till Scarborough. Som jag skrivit om tidigare är det en stor stridsfråga mellan borgmästare Ford som vunnit valet på löftet att bygga tunnelbana och stora delar av city council inklusive TTC:s (lokaltrafikens) ordförande Karen Stintz som vill bygga spårväg som då skulle kunna bli en betydligt mer omfattande satsning eftersom det kostar betydligt mindre.

Sedan jag skrev om detta sist (då hade Ford just förlorat en omröstning om att återuppta de tidigare skrinlagda planerna på LRT) har det varit ett flertal turer fram och tillbaka. Bland annat har city council bytt ut ett antal personer i TTC:s styrelse som var lojala med Ford, efter att samma styrelse gett högste tjänstemannen sparken för att han stött Stinz (hon kunde nämligen inte petas från sitt uppdrag utan majoritet i council). I förra veckan presenterades den politiskt fristående expertrapport som council efterfrågat, och den kom fram till att en satsning på LRT är överlägsen tunnelbana på samtliga punkter, men Ford avfärdade rapporten som ”biased” innan han ens läst den.

Och nu kokar det alltså ner till dagens debatt i council. Det största problemet för Ford är att han inte har någon finansiering för den betydligt dyrare tunnelbanan. Hans inställning verkar vara att börja bygga och räkna med att finansieringen löser sig allt eftersom, främst med privata pengar. Hans allierade konservativa councillors verkar dock inte vilja rösta ja utan full finansiering och olika typer av förslag på skattehöjningar diskuteras enligt Toronto Star.

Det största problemet för Ford är dock inte någon enskild fråga, tror jag, utan hans totala ovilja att kompromissa. Flera politiska kommentatorer har påpekat att det under ett antal tillfällen under den här processen så har det funnits goda möjligheter till att hitta breda politiska kompromisser, men Ford syn på politiken som allt eller inget och kompromiss som feghet verkar bli det som hans viktigaste vallöfte faller på.

Mötet med city council ajournerades kl 20 ikväll utan omröstning, så inget beslut har fattats än.

Här finns länksamling till hela Toronto Stars bevakning av frågan

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,