Nyval i grannvalkretsen verkar gå till NDP

Valskylt i trädgården hos en Craig Scott-supporter i Toronto-Danforth

[Uppdaterat – se nedan] Idag är det parlamentsval – i en valkrets i Toronto, nämligen Toronto-Danforth vilket är valkretsen precis öster om den jag bor i. Därifrån kom Jack Layton, NDP’s (socialdemokraternas) populäre partiledare som avled i somras bara ett par månader efter parlamentsvalet som blev det mest framgångsrika på många år då NDP gick från att vara den ständiga trean (efter de konservativa och liberalerna) till att bli näst största parti och officiell opposition (vilket alltså är en formell titel). Den här veckan ska inte bara Laytons parlamentsplats fyllas, utan i helgen äger också den extra partikongress rum där hans efterträdare på partiledarposten ska väljas.

Men idag är det alltså val. I Kanada väljs parlamentet genom personval i enmansvalkretsar (ungefär som i Storbritannien och USA, alltså) och trots att det finns 13 registrerade kandidater så står striden i realiteten mellan två kandidater, Craig Scott från NDP och liberalen Grant Gordon. Alla förhandsspekulationer har tytt på att NDP lyckas behålla platsen, trots att Liberalerna drivit en väldigt aktiv kampanj i området. Dock kom de igång sent vilket är en nackdel, och Layton var oerhört populär i sin valkrets vilket ger NDP ett försprång.

... och motsvarande skylt hos en liberal väljare.

De första prognoserna (en timme efter att vallokalerna stängt) tyder också på seger för NDP. (Jag misstänker att artikeln på denna länk kommer uppdateras allteftersom).

Här uppdateras resultatet kontinuerligt hos valmyndigheten Elections Canada

(Bilderna tog jag på en promenad österut för några veckor sedan. Hade jag tagit dem nu hade det varit betydligt mer vårblommor och garanterat ingen snö).

[Uppdatering] Som väntat (och som ni har sett om ni klickat på någon av länkarna) så vann NDP:s Scott Craig med god marginal. Faktiskt större marginal än väntat – han fick 59,4% (vilket alltså nästan nådde upp till Laytons valresultat förra året på 60%) medan Liberalerna landade på 28,5%. Mer spännande var det under kvällen om vem som skulle komma på tredje plats, men till slut slog de konservativa (5,4%) de gröna (4,7%).

Här kan du se en intervju med vinnaren från Public service-kanalen CBC:s program Power & Politics från tidigare idag.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 svar på ”Nyval i grannvalkretsen verkar gå till NDP

  1. Har du hunnit med att beska Dragon city shopping mall och framfrallt Huis pharmacy, helt vrt att kpa presenter dr och sen ka till kinakrogen lngst upp.

Kommentarer inaktiverade.