Glasblommorna på Harvard

Jag skrev i förra inlägget att JFK-museet var min favorit i Boston. Som helhet stämmer det absolut, men det fanns en utställning som konkurrerar: glasblommorna på Harvard Museum of Natural History. I övrigt är museet ett visserligen fint men inte så spännande naturhistoriskt museum med dinosarieskelett och uppstoppade djur, men glasblommorna var fantastiska.

Glasblommorna är precis vad det låter som: modeller av blommor (och andra växter) gjorda i glas. De tillverkades av glaskonstnärerna Leopold och Rudolph Blaschka (far och son) mellan 1887 och 1936 med enorm detaljrikedom och precision med huvudsyfte att studera botanik. Det är alltså både hela blommor/växter och förstorade detaljer. I utställningen visas en stor del av de över 4000 modellerna föreställande över 800 olika växter.

Bilderna här gör dem inte rättvisa, men de är osannolikt skickligt gjorda, och visar växternas utseende i olika delar med kuslig exakthet. Bilden ovan visar lönnlöv, och i utställningen finns beskrivet hur konstnären ägnat månader åt att försöka få precis rätt färg på löven. Bland annat med importerad färg från Kina, men som ändå inte blev helt rätt men till slut lyckades han få fram en emaljfärg som blev rätt nyans.

Museet har också en kort videorundtur (fast blommorna är bara med litegrann på slutet):

Tour the Harvard Museum of Natural History from HMNH on Vimeo.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,