Kollektivtrafiken politiskt problem för borgmästare Ford

Att Torontos Borgmästare Rob Ford är en kontroversiell figur har jag skrivit om tidigare, och efter hans nederlag med budgeten för några veckor sedan har nu hans vallöfte om att bygga ny tunnelbana från Scarborough till centrala Toronto stött på patrull.

Bakgrunden är att provinsregeringen sedan flera år har satt av pengar för en rejäl utbyggnad av kollektivtrafiken i Toronto. Efter lång utredning och politiska diskussioner antogs under förra borgmästaren David Miller en plan under namnet Transit City som byggde på Light Rail Trains (LRT), alltså spårväg ovan jord (som verkar motsvara ungefär tvärbanan i Stockholm) längs sju högtrafikerade leder, kombinerat med nya busslinjer och sammankopplingar med existerande kollektivtrafik. I den ursprungliga planen ingick också upprustning och nyetableringar i förorter utan särskilt många arbetstillfällen, så planen   innebar också vissa sociala insatser och hade en hög ambition samhällsbyggnadsmässigt.

När Ford valdes till borgmästare hösten 2010 hade han gått till val bland annat på att bygga tunnelbana till Scarborough (som var ett av områdena som skulle få LRT) och eftersom han menade att den större planen var onödig och folk (= hans väljarbas i välmående förorter) vill ha tunnelbana, sa han upp de redan upphandlade kontrakten och började arbeta för en reviderad plan baserad på tunnelbana. Han gjorde en överenskommelse med Premier (= provinsens politiska ledare/guvernör) Dalton McGuinty om en reviderad plan. McGuinty har dock hela tiden menat att det måste vara Torontos city council som avgör vilken plan man slutgiltigt ska välja. Fords nya plan har fått massiv kritik, framför allt för att den är dåligt utredd, riskerar bli otroligt dyr och ge betydligt mindre transport för pengarna.

Förutom att detta är en fråga som involverar både kommun- och provinsnivå, så försvåras den också av hur Toronto och andra kommuner i Kanada styrs. I lokalpolitiken har man nämligen inga politiska partier eller partival, utan de 44 ledamöterna i City Council väljs i personval i respektive valkrets. Givetvis finns ett politiskt spektrum och vissa ledamöter samarbetar, men borgmästaren (som har den 45:e rösten och väljs i personval över hela staden) har inget parti med en majoritet av rösterna, utan måste vinna en majoritet i varje enskild omröstning.

Karen Stintz, TTC Chair

Lokaltrafiken TTC styrs av en nämnd, ledd av councillor Karen Stintz som varit en pålitlig Ford-lojal. Men efter att ha kommit på kant med borgmästare Ford och hans bror, councillor Dough Ford (som enligt många verkar vara den som egentligen driver mycket av politiken) i andra frågor, och efter att Dough Ford inte så subtilt offentligt antydde att hon lätt skulle kunna avsättas om hon inte rättade in sig i ledet, verkar hon ha bestämt sig för att driva sin egen linje. När inget hänt i kollektivtrafikfrågan på länge (och Ford varit ovillig att överhuvudtaget diskutera kompromissförslag)  bestämde hon sig för att sätta hårt mot hårt, och lade fram ett förslag i city council förra veckan om att slå fast att den ursprungliga Transit City-planen ska ligga fast. Förslaget kom som en överraskning för Ford, och Stintz gick segrande ur kraftmätningen när city council röstade för hennes förslag med röstsiffrorna 25-18.

Fords kommentar var att hela omröstningen var ”irrelevant” eftersom det ändå är provinsen som avgör, men provinsregeringen verkar vilja stöda den plan som får majoritetsstöd i council.

Frågan verkar dock inte avgjord. Bröderna Ford har gett sig ut på tunnelbanekampanj, medan Toronto Star fått tag på en rapport som presenterades för Ford för ett år sedan som visar att underlagen som tunnelbaneplanerna byggt på är högt överskattade vad gäller befolkning och arbetstillfällen i Scarborough och att behovet av en tunnelbana alltså är mindre än Ford hävdat. Ford anklagas nu för att ha mörkat rapporten, men han vill inte kommentera saken.

En längre analyserande artikel finns i The grid.

Lokalpolitiken här är onekligen färgstarkare här än hemma. Lär återkomma med fler rapporter.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 svar på ”Kollektivtrafiken politiskt problem för borgmästare Ford

  1. Pingback: Skarpt lge i tunnelbanefrgan fr Mayor Ford | Marta Axner – i exil

Kommentarer inaktiverade.