Torontos borgmästare vill skära ner – både på budgeten och sig själv

Torontos kontroversiella borgmästare, Rob Ford

Lokalnyheterna här i Toronto domineras av denna veckas city council special session, ungefär motsvarande kommunfullmäktiges budgetmöte, där 2012 år budget ska beslutas. Budgetförslaget som Rob Ford, Torontos borgmästare sedan oktober 2010, har lagt innehåller nedskärningar på 10% av stadens driftsbudget och har väckt stora protester – bland nedskärningsförslagen finns minskningar på kollektivtrafiken, stadsbiblioteken och simbassänger bland mycket annat. Om jag har förstått rätt består City Council av personvalda ledamöter och även om de tillhör partier måste koalitioner byggas för att få majoritet och utfallet verkar än så länge osäkert.

Ford är en kontroversiell politisk figur, konservativ och väldigt olik de proffspolitiker som brukar inneha den här sortens positioner. Han påminner nog mest om amerikanska tea party-politiker, både i sin skattesänkariver och ovilja till offentliga utgifter, och i sin totala brist på bekymmer över att visa sin okunskap och ”vanlighet”. Till en av mina kurser fick vi läsa ett långt porträtt av honom, publicerat strax innan valet, som ger en någorlunda nyanserad bild. Många har frågat mig vad jag tycker om Ford, och det är uppenbart att många jag möter här på universitetet är väldigt kritiska mot honom. Han fick heller inte särskilt mycket stöd i Downtown Toronto utan valdes tack vare de kranskommuner som numera, efter en kommunsammanslagning, ingår i GTA (Greater Toronto Area).

Dagens huvudnyhet, innan själva fullmäktige dragit igång, handlade dock inte om nedskärningar i Fords budget, utan nedskärningar för Ford själv. Han och hans bror Doug som är fullmäktigeledamot samt Robs politiska högra hand, har nämligen bestämt sig för att inte bara banta ner Torontos budget, utan också sig själva efter viss negativ publicitet kring Fords osunda livsstil. I ett klassiskt ”publicity stunt” vägde de in sig igår och har nu lovat att tappa 50 punds (ca 23 kg) på ett halvår.

Rob Ford är, även om han säkerligen skulle vara en av de sista politiker jag själv skulle rösta för, onekligen en intressant politisk figur. Han lär återkomma här på bloggen.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

8 svar på ”Torontos borgmästare vill skära ner – både på budgeten och sig själv

  1. Meta: Det har han faktiskt redan gjort. I artikeln om Ford som jag lnkar i posten berttas det om att han – trots sin folkliga framtoning – besitter en betydande frmgenhet tack vare familjens framgngsrika fretag. Det gr att han inte tagit ut ngra arvoden under sin tid som fullmktigeledamot och han anvnder inte heller ngra skattepengar till utgifter som andra politiker mste gra. I en ganska imponerande kullerbytta lyckas han allts anvnda sin egen enormt privilegierade situation fr att framst som en vanlig kille som inte skor sig p folket…

  2. Hanna: jo, regeringen med premirminister Harper i spetsen r konservativ och har vunnit valet p en skattesnkaragenda. Borgmstarna (liksom councilmen) vljs i personval och r formellt inte partipolitiskt valda/tillsatta s jag tror inte att Ford har ngra formella band till Harperregeringen. Jag har dock inte kommit s lngt i min kunskap om nationell politik, terkommer lngre fram. Bland journaliststudenterna hr verkar det dock vara ett knt faktum att den kanadensiska regering r extremt sluten fr medier och svr att granska och utvar en hrd kontroll ver exakt vad som kommuniceras frn regeringskansliet.

  3. Den mindre ppna regeringen kan man nog tnka sig r ett arv frn samvldet. UK:s traditioner p omrdet r ju vldigt annorlunda n vriga Vsteuropa, fr att inte tala om Sveriges.

  4. jo, skert. men i det hr fallet s verkar folk hr tycka att det stor skillnad just p Harpers regering mot tidigare kanadensiska regeringar. Vi ska lsa mer om detta i en av mina kurser s jag lr terkomma i frgan.

  5. Pingback: Kollektivtrafiken politiskt problem fr borgmstare Ford | Marta Axner – i exil

Kommentarer inaktiverade.