Cabbagetown

Här bor jag.

Efter några dagar i Toronto hittar jag nu (någorlunda) i mina kvarter och till universitetet, har anpassat mig till tidsomställningen samt lärt mig att även Kanada har Systembolag (även om det heter LCBO) och att lokaltrafiken TTChär är ungefär lika populära som SL i Stockholm. Kvarteren som jag bor i heter Cabbagetown och är ett av många ”neighbourhoods” här i Toronto. Det finns dels många etniska bostadsområden och dels många andra, och det verkar generellt finnas en stark lokalkänsla.

Cabbagetown är egentligen det gamla irländska området, och namnet cabbagetown kommer av att människorna här var så fattiga att de (enligt högst obekräftade källor) odlade kålhuvuden på gårdarna. Området består nästan uteslutande av hus i viktoriansk stil och är enligt wikipedia det största sammanhängande området i denna byggnadsstil i hela Nordamerika. Som ni säkert redan listat ut har kombinationen gamla fina hus och centralt läge lett till en omfattande gentrifiering de senaste decennierna, men det verkar fortfarande finnas en någorlunda blandad befolkning här. Cabbagetown idag har inte alls den etniska prägel som många av de senare områdena, som China town eller Little India.

I området finns det mesta man kan tänka sig eller behöva, och som man kan tro finns också gott om miljövänliga alternativ, alternativa caféer, hälsobutiker och allt möjligt. Södermalmshipsters skulle hitta allt de letar efter här kan jag meddela (har dock inte hittat något surdegshotell). Jag måste erkänna att jag än så länge tycker att Cabbagetown bättre lever upp till mina romantiska drömmar om livet i New York, än vad New York gjorde när jag var där… Jag njuter dock av fantastiskt kaffe från lokala Jet Fuel coffee shop (vars ägare verkar känna alla) och allt annat här och har svårt att tro att jag kommer att tröttna, ärligt talat.

Runt om i området finns skyltar som markerar var intressanta och viktiga historiska personer har bott.

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

7 svar på ”Cabbagetown

  1. Pingback: Programkommissionen kickstartar 2012 – vem vill vara med? « Rda Berget

  2. Pingback: Programkommissionen 1 Globaliseringen – Hur kan arbetarrrelsen pverka utvecklingen i en global vrld? « Rda Berget

  3. Pingback: Globaliseringen – vad r det? « Parkstugan

  4. Pingback: Finns det en syn? « Parkstugan

  5. Pingback: Betyg till salu? « Parkstugan

  6. Det ser riktigt trevligt ut. Hur hrliga hus som helst! Pminner lite om min tid i Holland i ett liknande lngsmalt hgt hus (pga kultur eller hga markpriser/skatter?). Har ocks alltid gillat Canada. Det r lite som klychan menar, som USA, men laid-back. Har dock inte varit sterut och antar att det har lite mer prgel av rhundraden som gtt n vad vst och mitten av Candada har. Jag ser fram emot att lsa mer.

    Ha det s trevligt!

Kommentarer inaktiverade.