På väg västerut: en vår i Kanada

Imorgon har jag tänkt vakna upp ur knäck- och julmatskoman här hos mina föräldrar och åka tillbaka till Uppsala. Då är det precis en vecka kvar innan jag påbörjar vårens stora äventyr: en utbytestermin som doktorand på Ryerson University, Toronto, Kanada.

Under januari – maj ska jag vistas som gästdoktorand, Visiting Graduate Student, på Ryerson University School of Journalism. Det innebär att jag tar med mig min vanliga doktorandtjänst – både anställningsmässigt och innehållsmässigt – men befinner mig som gäst hos forskargruppen på Ryerson och får även möjlighet att gå någon kurs inom ramen för deras doktorandprogram Communication & Culture. Mestadels ska jag alltså arbeta med min egen avhandling men i en annan miljö, i en grupp med forskare som kan andra saker än mina kollegor hemma i Uppsala och dessutom på ett annat språk och i ett annat samhälle. Tanken är att jag ska få nya perspektiv, lära mig nya saker, bättra på min engelska men framför allt få tid att skriva. Att det belv just Ryerson berodde på att jag ville åka till ett ställe där det fanns en (eller flera) forskare som håller på med religion och massmedia ur ett liknande perspektiv som jag, och på en media/journalistikinstitution snarare än på en teologisk/religionsvetenskaplig. Jag hade tidigare träffat Joyce Smith på en konferens, och eftersom hon och Ryerson passade in väldigt väl på vad jag letade efter, ska hon nu vara min värd i Toronto.

Ryerson är för övrigt ett av Torontos yngsta universitet. Det ligger geografiskt ganska nära det äldre och kändare University of Toronto men har en ganska annorlunda karaktär. Ryerson var från början (1948) en teknisk högskola men byggdes så småningom ut med lärarutbildning och flera andra yrkesutbildningar. Sedan 1993 har man universitetsstatus och en stor bredd av utbildningar och forskning, men karaktären av en kombination mellan yrkesinriktning, entreprenörskap och samhällsengagemang finns kvar. Där finns t ex en känd handelshögskola (Ted Rogers School of Management) men också konstnärliga utbildningar, som dans, bildkonst, skådespelarutbildning och modedesign. Socialt arbete är också en specialitet. Ryerson har ca 28 000 studenter, lite färre än Uppsala alltså, men en helt annan karaktär vilket är en av de saker jag ser fram emot mycket. ent fysiskt består campus av ett antal kvarter betong- och glasbyggnader i centrala Toronto.

Jag ska inte fortsätta med hela Ryersons (eller Torontos) historia eller kultur här och nu, utan vill mest annonsera att den här bloggen antagligen kommer byta lite karaktär framöver. Säkert kommer det handla en hel del om politik, utbildning, forskning, religion och kultur även framöver, men alltså från min nya utsiktspunkt i Toronto. Det kommer säkert också bli mycket mer av vardags- och personligt bloggande eftersom jag antar att det här kommer vara ett sätt att hålla kontakt med vänner, familj och kollegor.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 svar på ”På väg västerut: en vår i Kanada

  1. Lter bra, fr vi lsare har rknat med att f hela Ryersons och Torontos historia och kultur presenterad fr oss. Om en fr nska s r ett stabilt engelsktalande perspektiv p Qubec Libre av intresse fr denne lsare. Ett besksreportage frn Svenska kyrkan i Toronto skulle ocks uppskattas. Res vl och frsk undvika att lra dig kanadensiskt uttal p din franska!

  2. Jag har raderat en kommentar hr eftersom den var anonym utan en fungerande mejladress. Sdana kommentarer tillter jag inte (srskilt nr de r obegripliga och elaka). Vill du skriva ngot konstruktivt, gr det och ange en fungerande mejladress.

Kommentarer inaktiverade.