Ny rektor – en ny epok (för Uppsala universitet och för mig)

Avgående rektor Anders Hallberg hänger rektorskedjan över tillträdande rektor Eva Åkessons axlar.

I fredags var det dags att högtidligt och formellt skifta rektor för Uppsala universitet. Anders Hallberg lämnade posten han haft sedan 2006 och tillträdde gjorde Eva Åkesson, fram till årsskiftet prorektor vid Lunds universitet.

Det var en fantastisk dag – en oerhört pampig och fin ceremoni i universitetsaulan (som går att se i sin helhet på video här) där den nya rektorn dessutom höll ett väldigt bra programtal där hon lade fram sin vision för Uppsala universitet. Det fortsatte med middag och dans på Uppsala slott, en middag med ovanligt många och ovanligt personliga och spirituella tal av och till kvällens två huvudpersoner rektorerna.

För mig personligen var det också en fantastisk dag. Det var ett högtidligt avslut på den långa process som lett fram till rektorsskiftet. Jag har tillsammans med Klas-Herman Lundgren (som skrivit jättefint om detta) representerat studenterna och doktoranderna i rekryteringsgruppen. Sedan tidigt i våras har vi sållat bland kandidater, ställt frågor och fört fram studenternas synpunkter. Och det är inte bara studenterna som var väldigt glada att det är just Eva som tillträder som rektor nu. Det har varit enormt roligt och lärorikt att få ha varit del i processen, att jobba med Klas-Herman och alla de andra studenterna i rekryteringsprocessen och jag har känt ett väldigt starkt stöd.

Undertecknad tillsammans med Eva Åkesson och Klas-Herman Lundgren. Foto: Fatma Aksal

Men för mig var det också sista dagen som student- (eller doktorand-) representant, antagligen någonsin. Sedan jag mer eller mindre av slump valdes in i Uppsala studentkårs fullmäktige våren 2002 har jag haft någon form av representant-uppdrag nästan hela tiden, antingen för Uppsala studentkår eller Sveriges förenade studentkårer som student eller doktorand. Ett litet glapp var det under hösten -07 men då var doktorandansökan redan inskickad och jag visste nog att jag skulle komma tillbaka. Den här gången är det slut på riktigt.

Uppsala studentkår har alltså varit en del av mitt liv i nästan 10 år. Som i alla långa relationer går det ju lite upp och ner, alltid har väl inte kärleken känts helt ömsesidig och jag tror det är bra för både kåren och mig att jag nu ska lägga fokus på annat. Men jag slutar på topp, och jag har haft några av de roligaste och mest lärorika stunderna under de här åren just på kåren. Som bonus har jag fått vänner för livet.

Ja, ni förstår att jag är lite sentimental. Men mest bara glad över att få avsluta min kårtid med en storslagen bal på slottet. Och med att få ha varit med och rekryterat en fantastisk ny rektor till Uppsala universitet. Framtiden är ljus!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 svar på ”Ny rektor – en ny epok (för Uppsala universitet och för mig)

  1. Fint skrivet om en storslagen hndelse. Tack fr mycket gott samarbete och fr alla otaliga timmar du lagt ner fr Uppsalas och Sveriges studenter och doktorander dessa tio r. Det har gjort skillnad! /Herman

Kommentarer inaktiverade.