Snart dags för kyrkomöte

Kyrkomötets ledamöter. Undertecknad står längst fram, tredje från höger. Bild från svenskakyrkan.se.

Nästa vecka återsamlas kyrkomötet, Svenska kyrkans riksdag eller årskongress, för sin beslutssession. Kyrkomötet sammanträder en vecka i september för utskottsarbete och återsamlas sen sista veckan i oktober för debatt och beslut i plenum.

Förhandlingarna drar igång på tisdag eftermiddag och allt som händer i plenum direktsänds på webben. Annars kan den som vill komma till Uppsala och lyssna på åhörarbänken på balkongen. I plenum behandlas de olika betänkande från utskotten – är man intresserad av nån viss motion eller skrivelse, är det alltså betänkandet man ska titta efter i sammanträdesordningen, inte motions- eller skrivelsenumret. Hela tidsplanen samt arbetsplanen finns här. Till min förvåning upptäckte jag när jag fick handlingarna att utskotten ändrat ordning – mitt utskott, Organisationsutskottet, brukar alltid ligga näst först och därmed oftast hinnas med redan på tisdagen. I år är vi omflyttade och hamnar sist på torsdagen, vilket i värsta fall kan betyda nattmangling…

Alla betänkanden – som innehåller förslag till beslut i en eller flera motioner/skrivelser, bakgrundsinformation och utskottens argumentation – finns här. De som jag tror att det kommer att bli mest debatt omkring är (förutom verksamhetsplan och budget) Eu 2011_01 Svenska kyrkan i utlandet – struktur och delaktighet (om utlandskyrkans organisation och styrning), O 2011_06 Ansvar för fristående kyrkliga stiftelser (huruvida kyrkoherden är ansvarig för all kyrklig verksamhet som råkar befinna sig inom församlingens gränser, även om den bedrivs exempelvis i stiftelseform) samt TU 2011_06 Förordnande som vigselförrättare m.m. (om enskilda präster har rätt att avsäga sig vigselrätten eller inte). Fast man vet aldrig – ofta dyker det upp någon bubblarfråga som blir mycket större än någon kunnat gissa i förväg…

Under kyrkomötet kan som sagt följa debatten på webbtv, men också via twitter på hashtaggen #kyrkomotet (och följa sekretariatet/kansliets twittrande på @kyrkomotet). Det brukar finnas både en hel del ombud och åhörare som twittrar. Kyrkomötets webb uppdateras också med nyheter men twitter är nog det snabbaste.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 svar på ”Snart dags för kyrkomöte

 1. Hej Marta.
  Jag har en undran angende en OERHRT viktig frga fr kyrkomtet.
  Vid vilken tidpunkt kan man ta del av plenumfrhandlingarna och beslutet angende den motion som handlar om frslaget att de som vill arbeta inom Svenska kyrkan ska omfattas av samma regler som anstllda inom frskolor och grundskolor (jfr lagen som gller frn 1 januari r 2000 : utdraget ur belastningsregistret avseende verksamhet i /…/ grundskola /…/. ) ?
  Allts frslaget om att man NTLIGEN ska infra krav p att var och en, vid erbjudande om tjnst inom Svenska kyrkan, ska uppvisa sitt utdrag ur belastningsregistret, frn Rikspolisstyrelsen, dr allts eventuella domar om sexualbrott, mord, drp m.m. finns upprknade. Ett sdant utdrag gller i 12 mnader t gngen.
  Fr mig som har anknytning till bde rebro kommun och Falu kommun r det en sjlvklarhet att alla frldrar som lmnar sina barn, konfirmander, och tonringar som nnu inte har fyllt 15 r,till en verksamhet, ska kunna knna sig trygga. Det kan, idag, vara s att en person med eller utan lrarexamen och (men) med viss arbetslivserfarenhet bland ungdomar senare (efter att det frsta ret i yrket r avklarat) begr ett brott som finns i sjtte paragrafen i Brottsbalken, blir upptckt, anmld, freml fr frunderskning, talad, dmd, och drmed inte r vlkommen inom skolans verksamhet…men trots det kan personen i frga brja jobba inom Svenska kyrkan. Det rcker med att flytta till ett annat stift dr ingen knner till omstndigheterna p den gamla orten…och sedan f ngon liten tjnst i nrheten av barn. MEN NU HAR KYRKOMTETS LEDAMTER CHANS ATT TA STLLNING, OCH GENOMFRA EN REFORM P DET HR OMRDET.
  Observera att lagen angende skolan har frbttrats undan fr undan med fler tillgg. Idag r det s att redan under lrarutbildningen, nr man ska f en vfu-plats, vilket vanligtvis sker r 1 av 4 eller 5,5 r mste visa upp utdraget ur belastningsregistret.
  Jag vill verkligen att alla som har mjlighet att skydda en av dessa vra minsta, faktiskt tar stllning, nu.
  Min frga r allts: Vid vilken tidpunkt tas just den hr motionen upp av kyrkomtet i plenum fr beslut, nsta vecka.
  —IT TAKES A VILLAGE— Det behvs en hel by fr att ta hand om ett litet barn av Davids hus.

 2. Hej Maria,
  motionen ligger i Tillsyns- och Uppdragsutskottets betnkande 2 och kommer behandlas (enligt planen – det kan ibland ndras) p torsdag frmiddag. Frhandlingarna brjar 10.30 med morgonbn och sedan r detta rendet nr 2. Skulle tro att det kommer ngon gng mellan 10.45 och 11.15.
  Frslaget till beslut gr att lsa i betnkandet hr: http://svenskakyrkan.se/default.aspx?id=817150 dr det framgr att utskottet freslr att man ska gra just en sdan utredning. Dock freslr man avslag p motionen eftersom man istllet fr att utreda om all personal ska ha utdrag ur belastningsregistret, s fresls en utredning om att viss personal (dvs de som jobbar med barn och unga) samt vissa frivilliga ska ha utdrag.
  Nstan alltid (ven om undantag finns) s beslutar kyrkomtet i enlighet med utskottets frslag, s jag tror att det kommer att bli en sn hr utredning.

 3. Tack fr informationen.
  Det verkar som om utskottet har lmnat kloka synpunkter i betnkandet.
  Nr jag hnvisade till Brottsbalken, s menade jag frsts sjtte kapitlet i Brottsbalken, och ingenting annat.
  Nu kan jag flja beslutsprocessen p torsdag.
  Som sagt, tack fr informationen.

 4. Visst r det vidrigt med OM mnniskor skulle frstta friska mnniskor i psykos och f oskattade pengar in p sitt bankkonto s att de kan resa ivg till USA? Att syssla med det p sin fritid det skulle vara lika vidrigt som att vara nazist, kan du tnka ut ngra individer som sysslar med det hr och som ftt sparken frn uppsala universitet?

Kommentarer inaktiverade.