Den kunskapsbaserade politiken kliver in i partiledningen

Håkan Juholt. Foto: Klas-Herman Lundgren

Håkans Juholts tal var efterlängtat av många tillsammans med mig, och det fanns mycket vi både ville och behövde höra. Och många av de sakerna kom också i talet. Efter ökenvandring, ängslighet och förvirring i månader kom nu ett tal med självförtroende, hög ambitionsnivå och en tydlig riktning. Det här är som att ge mat åt svultna kattungar, kommenterande en vän på sms.

Det finns redan hundratals kommentarer på nätet så jag tänker inte ge något referat av talet här. Men det finns några avsnitt och saker han tog upp som gör att det är roligare att vara sosse idag än på väldigt, väldigt länge.

För det första så verkar den kunskapsbaserade politiken klivit in i partiledningen. Juholt markerade av valförlusten 2010 främst berodde på en bristande samhällsanalys. Han bjöd in till ett bredare arbete och att vi måste ha ett konstant samtal, och inte bara med partimedlemmarna utan också med forskare och andra expert såväl som vanliga människor för att utveckla politiken. Han talade om vikten av högt i tak i partiet och om att våga debattera med varandra, och ta till oss ny kunskap och insikten om att vi verkar i en ny tid. Partiet är inget börsbolag med en VD utan en rörelse. Även om många med mig är lite besvikna över att Lena Sommestad inte valts till något uppdrag idag så verkar det som väldigt mycket av de idéer om politiken som hon har drivit och diskuterat på sin blogg under hösten och vintern nu har fått gehör i partiledningen. Det är en väldigt uppfriskande insikt.

I Monas Sahlins tal igår talade hon om behovet av en återuppväckt tilltro till politikens möjligheter. Jag uppfattade just det som ett av huvudtemana i Juholts tal. Han talade om de misslyckade marknadsprojekten och privatiseringar, om att vi är medborgare, inte kunder, om att vi måste våga se problemen med det fria skolvalet (utan att förbjuda alternativa huvudmän) och vinster i välfärden och klara av att ta ett politiskt grepp kring allt detta.

Just detta att se människor som medborgare och inte kunder, som växande och lärande fick sin början i det ovanliga greppet att inleda talet med kulturpolitik. För mig var det otroligt befriande – vi måste vara grundande i vår människosyn och vår övergripande bild av vad samhället ytterst är. Han talade om gemensamt ansvar, behovet av att göra saker tillsammans och ett samhälle där inte bara de allra flesta utan ALLA får del av utveckling och tillväxt.

Sen var det bra med talet om en pensionsuppgörelse med fackens centralorganisationer, ett löfte om att utrota barnfattigdomen och ett storskaligt kunskapslyft. Men de mer konkreta sakerna bygger på en vitaliserad partiorganisation och en tilltro till politikens möjligheter. Det verkar faktiskt vara möjligt – och det gör att det är särskilt roligt att vara sosse idag.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Missa inte Netrootsbloggarna: bl a Cecilia Dalman Eek, Röda bergetAnna Ardin, Fredrik Strömqvist,

7 svar på ”Den kunskapsbaserade politiken kliver in i partiledningen

  1. Pingback: S hr tycker Kristna Socialdemokrater om Hkans tal « Kristen Vnster

  2. Pingback: + och – med Hkans tal « ardin.se

  3. Pingback: Nice, han lyssnar ju | Dags fr rttvisa!

  4. Pingback: Dags fr ppen medlemsomrstning – vi kan inspireras av Kanada | Marta Axner – i exil

Kommentarer inaktiverade.