Hoppfull kriskommission

Nu haglar de mer eller mindre genomtänkta eftervalsanalyserna tätt, och på ett sätt tycker jag att SSU:s Jytte Guteland säger dagens vettigaste sak i Aftonbladet idag:

– Jag tycker att det är anti-intellektuellt och helt oseriöst att tre dagar efter valet ha en klar uppfattning om vad som inte gick bra. Ett så här dåligt valresultat kräver en riktig valanalys. De som springer ut nu har antingen en egen politisk agenda eller vill profilera sig själva.

Samtidigt har det gjorts ett och annat vettigt inspel, som Peter Weideruds artikel på DN debatt idag, Irene Wennemos i Aftonbladet och Lena Sommestad liksom de artiklar av Marika Lindgren Åsbrink och Ulf Bjereld som jag länkade till häromdagen. Gemensamt för dessa är att de mer pekar på att en mer grundläggande ny analys behövs än att de kommer med färdiga svar och enkla lösningar. Och de där enkla lösningarna, ofta de som respektive person alltid brukar åberopa, bör vi vara försiktiga med att lyssna för mycket på.

Desto muntrare var det att höra partistyrelsens besked idag om kriskommissionen.[DN, SvD] Som jag och vad de verkar de allra flesta socialdemokrater verkar tycka, så har Mona Sahlin inga tankar på att avgå utan hon gör helt rätt i att istället dra igång ett rejält analys- och förnyelsearbete. Och jag tycker det ser riktigt bra ut. Dels bra namn, alla yngre, ingen tillhörande den ”innersta kärnan” utan de har sina baser på andra platser i partiet än nära partiledningen (här är möjligen Ardalan Shekarabi undantaget) och har potential att faktiskt komma med självständiga och kritiska analyser. Här är jag såklart särskilt glad att Kajsa Borgnäs, nyss avgången ordförande för studentförbundet, gammal vän från Laboremustiden och en av de smartaste och mest ideologiskt genomtänkta personer arbetarrörelsen har, ska leda gruppen för idédebatt. Men allra gladast blev jag över det faktum att de inte ska göra en valanalys men inte heller ett rådslag (med färdiga förslag) utan en mer förutsättningslös, grundläggande genomlysning av hela partiets politik och organisation över längre tid än bara vad som gick fel de senaste veckorna. Jag tycker att det känns väldigt hoppfullt, och väldigt mycket bättre än jag hade vågat hoppas.

För ett par år sedan, ungefär när de stora rådslagsarbetena drog igång i början på 2008, skrev jag en krönika i Tiden [finns bara som pdf] om behovet av nytt ledarskap i socialdemokratin och framför allt om behovet av att stävja ja-sägeriet och uppmuntra fritänkande. Den utgick från ett avsnitt av West wing där president Bartlet anställer en republikan och motiveringen som ges är att ”the president likes smart people who disagree with him”. Min tes var att partiet behöver ge mycket mer plats för smarta människor som inte håller med. Även om jag tror att det har blivit lite bättre på den fronten, så är det fortfarande knappast något som kännetecknar socialdemokraterna som parti.

Ur just det perspektivet är kriskommissionen extra hoppfull. Den består sv smarta människor som inte (nödvändigtvis, i alla fall) håller med, eller i alla fall smarta människor som har förutsättningar att tänka nya tankar och våga säga det även om det inte är precis vad partiledningen vill höra. Det är precis vad vi behöver.

p.s. dagens bästa artikel om sverigedemokraterna har Anna Ardin skrivit. måsteläsning!

Läs även andra bloggares åsikter om politik, socialdemokraterna, eftervalsanalys, val2010, mona sahlin, kajsa borgnäs, hopp, kriskommission

12 svar på ”Hoppfull kriskommission

 1. Vlformulerat. Men den spnning som rder i partiet mellan hger- och vnsterfalangen fljer ju med in i krisarbetet eller hur. Hur kommer det att pverka personsammansttningen i de olika grupperna och finns det inte en risk fr att det ven denna gng blir lika urvattnade kompromisser som i rdslagsarbetet?

 2. Trams! Den hr kommissionen blir nog lika framgngsrik som det framtidsrd bestende av SSU:are som Sahlin tillsatte strax efter sin partiledarutnmning. En sdan hr kommission behver, naturligtvis, erfarna politiker och fristende intellektuella (grna kritiker). bara det faktum att man utser s oerfarna personer till ett s viktigt uppdrag tyder p en rejl ledarkris inom socialdemokratin.

  Personligen s skulle jag fresl namn som ex vis statsvetaren Stig-Bjrn Ljunggren och fil doktor (p arbetarrrelsens historia) Lotta Grning eller varfr inte Ingvar Carlsson?

 3. Jag tycker att det r anti-intellektuellt och helt oserist att tre dagar efter valet INTE ha en klar uppfattning om vad som inte gick bra.

  Det borde ni ha haft redan fr flera mnader sedan…

 4. Pingback: Valanalyser av det klokare slaget « Storstad

 5. Pingback: I botten av tabellen

 6. >p.s. dagens bsta artikel om sverigedemokraterna har Anna Ardin skrivit. mstelsning!

  Hur kommer man t att lsa artikeln ifrga? Lnken funkar inte.

 7. Pingback: Marta Axner » Blog Archive » Sjlvinsikt r viktigare n tidsgrnser

 8. Pingback: Att lsa: Kajsa Borgns | Libertas

 9. Pingback: En valanalys p lite avstnd | Klas-Herman Lundgren

 10. Pingback: Marta Axner » Blog Archive » Dags fr en ny fas i efterval(s)debatten

Kommentarer inaktiverade.