Jag ska kryssa en professor

I helgen skrev både Svd och DN om personvalskampanjer och hur svårt det är att kryssa sig in i riksdagen. En av dem som lyfts fram att kanske ha en chans är Evin Cetin (s) från Södertälje med sin barfotakampanj. I EU-valet förra året nådde hon inte ända fram men genomförde trots det en imponerande kampanj – jag var en av många sossar som kryssade Evin.

I år har jag bestämt mig för att kryssa en annan personvalskampanjare, nämligen tidigare Miljöministern Lena Sommestad som bor här i Uppsala. Hon är professor i Ekonomisk historia (även om hon inte har någon tjänst på universitetet just nu) och förutom att vi tycker väldigt lika enligt valpejl så känns det kul och spännande med en kandidat som inte bara är otroligt kunnig i de viktiga miljöfrågorna, utan dessutom bidrar med sina erfarenheter från akademin och sitt kritiska förhållningssätt och intellektuella approach. Akademisk kunskap har inte alltid varit högt värderat i vårt parti, men Lena har visat under lång tid att det inte finns någon motsättning mellan att drivas av sin nyfikenhet och intellektuella hederlighet och av tydliga radikala värderingar. Tvärtom är jag övertygad om att Lena har väldigt mycket att bidra med, så jag ställer mig stolt bakom henne. Hennes kampanj handlar framför allt om klimatpolitik, som hamnat lite i det politiska bakvattnet – utan att klimathotet har blivit mindre i världen.
En av de viktiga poängerna med personvalskampanjerna lyftes inte upp i de artiklar jag nämnde ovan. De handlar ju inte bara om att vinna kryss från redan övertygade väljare till det egna partiet, utan minst lika mycket om att kampanja för partiet. Inte minst gäller det kandidater som är särskilt intressanta för väljare som inte nödvändigtvis hör till partiernas kärntrupper. I både Evins och Lenas fall tror jag att de gör väldigt stora insatser för att vinna nya väljare och/eller mobilisera sådana som kanske inte skulle röstat annars.

Du som är i Uppsala har många chanser att träffa Lena och kampanjarbetarna (som bland annat kommer från s-studentföreningen Laboremus) bland annat på centralstationen där de bjuder på hållbart pendlarkaffe eller runt om på universitetet och i studentområdena. Hon deltar också i ett seminarium på SLU på onsdag eftermiddag om rödgrön miljöpolitik. Mer information om Lenas kampanj finns här. Och på Facebook, såklart.
Andra bloggar om: , , , , , ,