En röst på Schyman är – tyvärr – en röst på Reinfeldt

I kvällens Agenda debatterade Gudrun Schyman med sd:s Jimmie Åkesson. Jag såg inte debatten, framför allt för att jag inte står ut med Jimmie Åkesson, men det säger onekligen något om småpartiernas roll i den här valrörelsen. Sd som tyvärr har ganska stora möjligheter att nå riksdagen, och Fi och piratpartiet som börjar etablera sig men realistiskt sett är fullständigt chanslösa i riksdagsvalet. Många har sagt det förut, men det är ett faktum att Schyman är större än sitt parti, och med hennes erfarenhet och skicklighet gör hon betydligt större intryck i samhällsdebatten än Fi kan göra i det parlamentariska systemet på många år. Det är nästan lätt att glömma när man ser och hör henne.

Tyvärr så kommer en röst på Gudrun Schyman i det här riksdagsvalet i realiteten inte alls vara en feministisk röst, utan en röst på alliansregeringen. Fi kommer inte vara i närheten av 4%-spärren, och varje röst på dem innebär en röst mindre på de rödgröna. Det innebär en röst på en jämställdhetsminister som inte vill kalla sig feminist, för en regering som låtit de ekonomiska klyftorna mellan män och kvinnor (liksom många andra klyftor) öka under den senaste perioden och mot en möjlighet att få en kvinna som statsminister och tre uttalat feministiska partier i regeringen.

Fi, liksom alla små partier, befinner sig i ett moment 22. Människor tvekar att rösta på ett parti som inte kommer över riksdagsspärren, men de kan aldrig växa och få potentiella väljare som ingen röstar på dem. Kristdemokraterna fanns och var aktiva i decennier innan de nådde riksdagen, och även miljöpartiet ställde upp i flera val (och åkte dessutom ut ur riksdagen en gång emellan) innan de etablerade sig. Så även om det inte kommer gå vägen i det här valet behöver Fi inte kasta in handduken.

Men faktum är att det här valet i ovanligt hög grad är ett blockval, och det kommer bli mycket jämnt mellan blocket. Hur mycket väljare än önskar att rösta på någon som bryter upp blockdominansen, och hur mycket sympati jag än kan känna både för en stark feministisk politisk kraft och en verklig comeback för Schyman i rikspolitiken, så är inte det här valet tillfället då det kan hända. En röst på Fi är inte bara ”bortkastad” i meningen inte kommer räknas, den är också i praktiken en röst för ett betydligt sämre regeringsalternativ ur feministiskt perspektiv. Sannolikt kommer det bli jämnt på valnatten, och ett par tio- eller hundratusen röster på Fi kan spela mycket stor roll.
Jag hoppas på sikt att Fi kan etablera sig i svensk politik. Men jag hoppas också att viljan att stödja dem hos väljare som annars skulle rösta rödgrönt inte kommer göra Reinfeldt till statsminister en period till.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

1 svar på ”En röst på Schyman är – tyvärr – en röst på Reinfeldt

  1. Pingback: Marta Axner » Blog Archive » Mer om det bsta feministiska alternativet (de rdgrna, allts)

Kommentarer inaktiverade.