Marika visar behovet av kunskap i politiken

De senaste veckorna har Marika Lindgren ?sbrink med bloggen Storstad klivit fram som en av de skarpaste s-bloggarna med sina inl?gg framf?r allt baserade p? SCB-statistik och ekonomisk forskning som granskar argument i den politiska debatten. Med f?rv?nansv?rt enkla medel som borde vara tillg?ngliga f?r de flesta politiska och ekonomiska journalister g?r hon slarvsylta av argumenten f?r s?v?l avdrag f?r hush?llsn?ra tj?nster som id?en om h?gerns ekonomiska cred. Det ?r inte bara roligt f?r att Marika liksom jag har ett f?rflutet i studentklubben Laboremus d?r jag l?rde k?nna henne som en engagerad och skarp politiker, utan ocks? f?r att hennes bloggande visar p? det skriande behovet av mer (vetenskaplig) kunskap i politiken och debatten.

Nu vill jag inte underskatta Marikas pedagogiska f?rm?ga och slagkraftiga argumenterande: de ?r en viktig faktor i hennes uppskattade bloggposter. Men vad som ?r mest sl?ende i hennes ekonomiska och statistiska granskningar ?r inte att de ?r s? matematiskt eller metodm?ssigt avancerade, utan att ingen annan g?r dem. Den som kan g?ra enkla k?rningar p? samband eller l?sa tabeller i SCB:s offentliga statistik, den som kan s?ka efter artiklar i en vetenskaplig databas (vilket man ofta f?r l?ra sig p? a-kurser) eller kan grunderna i kvantitativa metoder skulle rent kunskapsm?ssigt klara av att hitta de siffror och argument som Marika lyfter fram. Det borde alla med en samh?llsvetenskaplig examen klara av – vilket de flesta politiska journalister borde ha, liksom de flesta politiska tj?nstem?n. ?nd? g?rs det osannolikt s?llan. Beror det p? att de politiska journalisterna ?r lata, inte klarade av metodkurserna, inte har tillr?ckligt med arbetstid f?r att g?ra ordentlig research eller helt enkelt inte ?r intresserade av att granska siffrorna? Jag vet inte, men oroande ?r det. Likas? oroande att de politiska tj?nstem?nnen (och politiska f?retr?darna – men de kan s?klart inte alla f?ruts?ttas vara akademiskt utbildade samh?llsvetare) i s? l?g grad granskar varandras siffror. De r?dgr?na beh?ver fler, inte f?rre utbildade nationalekonomer, statistiker och sociologer – och helst s?dana som faktiskt avslutat sin examen och inte rekryterats p? halva v?gen.

Uppfattningarna att man kan bevisa vad som helst med statistik, att det viktigaste ?r att spinna f?rslagen i r?tt riktigt eller hitta catch phrases som g?r hem ?r livsfarliga f?r den som inte bara vill vinna ett val utan faktiskt p?verka samh?llet. Vi beh?ver absolut ledare som talar s? m?nniskor f?rst?r, en ber?ttelse om vart vi ?r p? v?g och vilket samh?lle vi vill ha och bra v?gar att kommunicera och p?verka. Men n?r vi v?l vunnit valet m?ste vi ocks? veta vilka insatser som ger effekt, vad v?r politik har lett till och vad man kan f?rv?nta sig av olika reformer och hur befolkningen och deras villkor ser ut bortanf?r innerstadsjournalisternas blickf?ng. F?r det beh?ver vi vetenskaplig kunskap, m?nniskor som tr?nats i att anv?nda dessa verktyg och tilltro till att vi ibland faktiskt kan l?ta fakta sparka.

P.s. vi ?r trots allt r?tt m?nga som vill att vetenskapen och politiken ska bli b?ttre p? att prata med varandra. En del av oss kommer tr?ffas i Stockholm p? konferens med Arbetarr?relsens forskarn?tverk p? temat J?mlikhet och oj?mlikhet. D? kommer bl a Richard Wilkinson, en av f?rfattarna till den uppm?rksammade J?mlikhetsanden. L?s mer hos AFN eller p? facebook-eventet.
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

2 svar på ”Marika visar behovet av kunskap i politiken

  1. Oj vad fint skrivet. Tack s? hemskt mycket. SCB ?r en fantastisk k?lla till kunskap och deras sida ?r l?tt att anv?nda. Fler borde g?ra det, inte bara statistikn?rdar som jag sj?lv… 🙂

  2. de rien…

    en av mina favoriter ?r annars att alla data (utom kanske senaste omg?ngen, tror jag) fr?n World Values Survey ligger p? n?tet. Kan laddas ner som fil eller tittas p? direkt p? webben. Sidan har tom ett enkelt statistikverktyg online, s? ?ven om man inte kan k?ra regressionsanalyser kan man g?ra enkla k?rning p? samband och g?ra korstabeller och s?nt p? massa fr?gor fr?n n?stan alla l?nder i v?rlden ?ver tid. Himla fint.
    http://www.worldvaluessurvey.org/

Kommentarer inaktiverade.