L?sv?rd kritik av Svenska kyrkan

I och med att jag ?terupptog bloggandet har jag ocks? uppt?ckt en del nya bloggar. Bloggrollen h?r i sidof?ltet ?r inte helt uppdaterad ?n men det ?r p? g?ng. Jag vill s?rskilt tipsa om en inte helt osm?rtsam men ack s? l?sv?rd blogg, n?mligen Fj?rde v?ggen som skrivs av Lilly Sofia J?nsson. Jag uppt?ckte henne n?r hon skrev sin anonyma Majas bibelblogg (numera nedlagd) som alltid var rolig, vass och l?sv?rd, men f?rbryllande – hon passade inte in i de vanliga kyrkliga kategorierna vilket var mycket uppfriskande och gjorde att den inte gick att placera i n?got fack. Sedan ?rsskiftet ungef?r bloggar hon under eget namn och skriver till stor del om sitt p?g?ende bokprojekt som handlar om hennes besvikelse i m?tet med Svenska kyrkan och framf?r allt den dubbelhet hon upplevt i kyrkans sj?lvuppfattning och officiella h?llningar ? ena sidan, och den sj?lvupptagenhet och slutenhet som hon m?tt ? den andra.

F?r en person som jag som inte bara har levt hela mitt liv i kyrkan och valt att bli pr?st utan dessutom ?r f?rtroendevald p? flera niv?er och d?rmed k?nner mig delansvarig f?r Svenska kyrkan (tillsammans med m?nga andra s?klart) s? ?r det sm?rtsam l?sning. Men helt n?dv?ndig. Det g?r inte att avf?rda Lilly Sofia som en ensam bitter typ, utan jag tror tyv?rr att hennes erfarenheter inte ?r ovanliga. De ?r inte hela bilden av vad Svenska kyrkan ?r, men vi som vill ha en kyrka som pr?glas av delaktighet, ?ppenhet och ?rlighet m?ste ta hennes erfarenheter och kritik p? allvar.

Inl?ggen om den kommande boken finns samlade under rubriken Hejd? Svenska kyrkan och ?r starkt rekommenderad l?sning.

Andra bloggar om: , , , ,