Ganska roligt statyuppror

N?r jag f?rst fick ett tipsmail om Statyupproret f?rh?ll jag mig ganska kallsinnig. Det ?r tidskriften Amelia som kampanjar f?r fler kvinnor som statyer d? n?stan alla som st?r staty i Sverige ?r m?n (ok, inte alla, men v?ldigt m?nga). I min bok ?r amelia knappast s?rskilt trov?rdiga som feministk?mpar, s? jag d?mde ut projektet som helt jippobetonat.
Men nu fick jag ett andra mail, d?r de skickade med bilder p? kampanjinsatser – runt om i Sverige har personer markerat gubbstatyer med rosa scarfar, halsband och andra kvinnoattribut. Och jag ?r onekligen svag f?r ickev?ldsamt gerillakampanjande. Och det kanske ?r ett jippo, men i s?nt fall ett r?tt roligt s?dant.

Vill man vara med kan man g? in p? hemsidan och r?sta p? vilken kvinna man tycker borde st? staty – alla m?jliga fr?n Drottning Kristina till Anna Lindh, fr?n Anna-Maria Lenngren till Fadime Sahindal – eller f?resl? n?gon annan kvinna. Eller s? kan man ladda upp en bild till bildt?vlingen p? en utsmyckad staty. Vad jag vet ?r ?nnu till exempel Geijer i universitetsparken utan halsband…

Andra bloggar om: , , , ,

2 svar på ”Ganska roligt statyuppror

  1. Det g?rs ju inte s? mycket statyer ?verhuvudtaget nuf?rtiden. Dag Hammarsk?ld fick n?gra konstiga sniglar som monument ?ver sig i Stockholm (p? Liding?(?) finns d?remot en v?ldigt fin ”staty” som f?rest?ller hans diplomatportf?lj). Men n?r de g?rs ?r statyerna ju ofta mycket trevligare ?n de gamla kungarna till h?st. Marie-Louise Ekmans staty av Margareta Krook utanf?r Dramaten ?r underbar. MLE:s staty av (den levande maken) G?sta Ekman (Det svenska tungsinnet) i Malm? ?r ocks? fin. Rent allm?nt ?r det schysst med statyer som ?r i naturlig storlek och interagerar med m?nniskorna. Mer s?nt och mindre ”stora” m?n p? pidestaler.

  2. Jag tyckte att det var ett bra intiativ (?ven om man nu kan undra vad som sedan h?nde) symboler i samh?llet betyder mycket, barn l?r sig att ta in intryck omedvetet, och det h?r ?r en s?dan sak.

Kommentarer inaktiverade.