Evidensbaserad f?rdom: Sveriges landskapsbrott utsedda

Dagens festligaste nyhet. V?ster?sbaserade Institutet f?r Konst och Ansvar (IKA), en frist?ende grupp som ?gnar sig ?t vad som kanske kan kallas gerillakonst, presenterar idag projektet Evidensbaserad f?rdom: de har r?knat ut Sveriges landskapsbrott. Genom att r?kna ut hur mycket vanligare vissa brott ?r i varje landskap j?mf?rt med resten av landet, har ett index tagits fram med ett landskapsbrott f?r varje landskap. N?gra ?r kanske l?ttare att gissa, som att Illegal rovdjursjakt ?r Lapplands, Brott mot fiskerilagen ?r Bohusl?ns och F?rorening fr?n fartyg ?r Gotlands. Mindre givna kanske ?r Norrbottens Skatteavdragsbrott eller Hallands St?ld/tillgrepp av lastbil, sl?p eller j?rnv?gsvagn.

Hela listan finns h?r.

Andra bloggar om: , , , , ,

4 svar på ”Evidensbaserad f?rdom: Sveriges landskapsbrott utsedda

 1. Kul! Men IKA har tydligen strukit n?gra sorters brott (typ v?ldt?kt, misshandel och mord gissar jag), s? detta ?r en lista ?ver PK-landskapsbrott. ?r det d? inte lite av en hyllning till brott, att Gotl?nningarna ska bli lite stolta om de bidragit till att sl?ppa ut l?skiga grejer i ?stersj?n?

  L?gg till ett s i din rubrik f?rresten, s? blir dte mer begripligt vad det handlar om!

 2. Men det ?r ju larvigt, de fattar allts? att deras lista ?r ett jippo och vill inte f?rh?rliga v?ldsbrotten, men alla andra brott, typ som att trasha milj?n (som om inte det hade n?gra brottsoffer) ?r ok att f?rh?rliga. Eller vad, mer exakt, menar de med att brottsoffren skulle ta illa vid sig av att f? se i en lista att det brott de blivit utsatta f?r ?r ?verrepresenterade i deras landskap?

 3. B?sta Anna,

  Institutet beklagar den besv?rande sinnesst?mning v?rt nu avrapporterade projekt f?rsatt Dig i. L?t oss f?rklara v?rt agerande. Institutet menar att d? vissa brott ?r ytterst ovanliga kan ett enda brott rendera ett mycket h?gt indextal och d?rmed bli landskapsbrott. I de fall d? detta har har varit brott som ledit till d?dsfall menar Institutet att det ?r relevant att fundera ?ver l?mpligheten att ha detta som landskapsbrott. Detta g?llde dock inga v?ldsbrott, vilka visade sig vara t?mligen j?mnt spridda ?ver landet, utan i ett par fall oavsiktligt v?llande till annan m?nniskas d?d.

  Det ?r inte Institutets avsikt att f?rh?rliga vare sig skattebrott, brott mot g?lden?r eller utsl?pp fr?n fartyg. Institutet ser allvarligt ?ven p? dessa brott, vilket vi ?ven redogjort f?r i ett flertal medier det senaste dygnet.

  Om Du har fler fr?gor ?r Du v?lkommen att v?nda dig till v?r informationsavdelning (se pressrum) eller direkt kontakta process?garen i fr?ga.

Kommentarer inaktiverade.