Pilgrimsvandring till extrapris?

H?romsistens fick jag ett ”tipsmail” (pressmeddelande) fr?n magasinet Amos som ges ut av Kyrkans tidning. Det inneh?ll en artikel om en reporters pilgrimsvandring till IKEA samt en inbjudan till att delta i en gemensam s?dan, pilgrimsvandring till IKEA, allts?. (Min favoritspanare G?ran Everdahl hade f?rresten ocks? f?tt det h?r mailet och byggde sitt inl?gg i helgens Spanarna i P1 bland annat p? det.)

S? h?r st?r det i pressmeddelandet:

Om tv? veckor arrangerar magasinet Amos v?rldens f?rsta pilgrimsvandring till IKEA. Vi ?r redan en liten grupp troende, ateister?och shopaholics. Vill du f?lja med? Vandringsv?gen ?r sex kilometer. N?r vi kommer fram?h?ller Amos huspr?st?Annika Borg?en enkel betraktelse. D?refter erbjuds de som ?nskar att k?pa 200 v?rmeljus f?r 29 kronor.

Allts?, jag kan p? n?got s?tt f?rst? hur n?n t?nkte, att anv?nda pilgrimsmetaforen i ett kontextuellt sammanhang. Eller att vara kyrka d?r folk ?nd? befinner sig. Men hur mycket jag ?r f?r att s?ka sig bort fr?n det inst?ngda till vara d?r folk ?r, tycker jag att det ?r n?got som slagit slint h?r.

Framf?r allt ?r det det sista som st?r mig enormt. Extrapris p? v?rmeljus. Jag kan haja om grejen ?r att mitt i konsumtionshysterins IKEA ha vandring och andakt. Men om hela syftet med grejen ?r att folk ska shoppa – vad ?r d? po?ngen? Jag tycker det ?r p? gr?nsen till osmakligt, eller ?tminstone meningsl?st. Tramsigt, helt enkelt.

Jag har inget emot IKEA eller v?rmeljus. Men att ordna ?ngsliga jippon ist?llet f?r att ta m?nniskors l?ngtan efterl?ngsamhet och andlighet (som pilgrimstrenden tyder p?) p? allvar, det ?r att underskatta m?nniskor.

Nej, det finns m?nga platser att pilgrimsvandra p?, tillsammans eller p? egen hand. Och jag skulle f?resl? att man som m?l v?ljer en plats d?r man kan komma n?rmare stillheten, sina egna tankar och Gud. Inte en plats d?r man kan k?pa 200 v?rmeljus f?r 29 kronor.

L?s ?ven andra bloggares intressanta ?sikter om , , , ,

2 svar på ”Pilgrimsvandring till extrapris?

  1. Fantastiskt att du skriver om detta, och s? bra ox?. Jag h?ller med dig om att man absolut inte kan finna n?got likamedtecken mellan pilgrimsvandring och IKEA, fr?gan ?r v?l om detta bidrar till det ?kade konsumtionssamh?llet eller om det bidrar till minska konsumtion? Man kan v?l i sitt stilla sinne anta (hoppas) att detta ?r resultatet av en riktigt kass brainstorm p? ett redaktionsm?te, samtidigt kan jag k?nna att det ?r ?t det h?r h?llet samh?llet barkar just nu. Det anses inte vara ”hett” eller ”trendigt” att vara tacksam f?r det man har utan mera vill ha mer. Vi har nu t.o.m politiker som p? fullaste allvar i ”primetime-tv” menar att konsumtionen r?ddat v?rlden fr?n fattigdom. Jag kanske tar detta ett steg f?r l?ngt, men det jag f?rs?ker p?visa, som jag tycker du belyser p? ett fantastiskt s?tt, ?r att vi atr ofta n?got seri?st, heligt eller respekterat och p? n?gra intensiva minuter f?rvandlar vi det till n?got l?tts?lt, kommersiellt och obehagligt, deta g?r vi nog alla mer eller midre, det som ?r skr?mmande ?r att m?nga g?r det utan att blinka.
    Tack f?r ett bra inl?gg!

  2. Ok, nu har jag inte f?tt pressmeddelandet eller sett artikeln i sitt sammanhang, men ?r det inte s? att hela grejen ?r ett allvarligt menat sk?mt? Du vet, n?r sk?mtet ligger s? n?ra verkligheten att ironin liksom upph?vs? Jag tycker att hela id?n verkar ligga n?ra Amos f?rk?rlek f?r att kritisera v?rldslig tomhet och kyrkans ?ngslighet. Eller?

Kommentarer inaktiverade.