Kunskap ger tillv?xt – det fattar till och med OECD

En av de m?rkligaste utbildningspolitiska debatterna i Sverige de senaste ?ren ?r ”kvalitet kontra kvantitet” som p?gick som starkast inf?r valet 2006. Framf?r allt borgerliga politiker, med god hj?lp fr?n en de andra debatt?rer, h?vdade att en h?jd kvalitet p? h?gre utbildning kr?vde mindre antal platser. Det l?ter ju som en rimlig ekvation, men den n?rmast populistiska f?renklingen d?ljer en betydligt mer komplicerad fr?ga. H?gre utbildning och kunskap ?r inte ett nollsummespel med en fast kaka som ska f?rdelas. Ett h?gpresterande land kr?ver v?lutbildad arbetskraft – kunskap ger tillv?xt helt enkelt. Om det och annat skriver OECD:s Barbara Ischinger och TCO:s Sture Nordh i en debattartikel i GP idag. De skriver bland annat:

H?gkvalitativ utbildning har kommit att bli samh?llets mest v?rdefulla tillg?ng. Expansionen av den h?gre utbildningen har gett positiva effekter f?r b?de individer och hela l?nders ekonomier. OECD-l?nderna f?rlitar sig allt mer p? en stor tillg?ng av v?lutbildade m?nniskor. Det ?r en trend som f?rv?ntas bli ?n starkare. Men Sverige tappar j?mf?rt med andra OECD-l?nder, r?knat b?de i andelen h?gskoleutbildade och i resurser till h?gre utbildning. Det p?verkar utbildningens kvalitet.

Andra intressanta bloggar om: , , , , ,

1 svar på ”Kunskap ger tillv?xt – det fattar till och med OECD

  1. Hej, jag utmanar dig att n?mna dina 10 favoritbloggar! Det m?ste vara sv?rt f?r dig som verkar ha koll p? 100-tals (?) Hur ?r l?get i Uppsala?

Kommentarer inaktiverade.