Isberg vann biskopsvalet – men det blir en omg?ng till

[Uppdaterad] Domprost Margarethe Isberg vann f?rsta omg?ngen av biskopsvalet i V?ster?s med endast en r?sts marginal till tv?an Thomas S?derberg, 127 mot 126. Nu blir det en andra omg?ng mellan de tv? kandidaterna den 7 februari, eftersom ingen fick egen majoritet.

Valets skr?ll f?r v?l anses vara trean, domprosten i Lund H?kan Wilhelmsson som fick hela 102 r?ster trots att han knappt f?rekommit alls i spekulationerna och kom sexa i provvalet. Kontroversiella Christina Schenning som vann provvalet fick ihop 56 r?ster och Sven Hillert fick 34.

Hela det prelimin?ra valresultatet finns p? v?ster?s stifts hemsida (pdf) , nedbrutet i kontrakt (=valkretsar). D?r kan man bland annat se att Isberg vann stort p? hemmaplan i v?ster?s men ?ven fick m?nga r?ster i Borl?nge (Tuna kontrakt) och V?sterbergslagen. Schenning hade f?ga f?rv?nande sitt starkaste f?ste i Norra Dalarna, hon kommer ursprungligen fr?n Malung och har haft starka och engagerade anh?ngare i de trakterna. S?derberg fick mest r?ster i sina hemtrakter i S?dra dalarna och Falun, men gjorde ett bra val ?verallt utom i norra dalarna. Domkapitlet och stiftsstyrelsen r?stade n?stan bara p? de tv? vinnarna, 9 Isberg, 7 S?derberg och 4 r?ster till Wilhelmsson.

Eftersom jag g?rna vill se Isberg som biskop (se f?rra inl?gget) s? ?r jag naturligtvis glad ?ver resultatet. Mer kommentarer kommer.

Nu skriver tidningen Dagen om valet ocks? liksom kyrkans tidning
Andra intressanta bloggar om: , , , , , , , ,

1 svar på ”Isberg vann biskopsvalet – men det blir en omg?ng till

  1. Pingback: deep|edition

Kommentarer inaktiverade.