Children of men – starkaste filmupplevelsen p? l?nge

?

I helgen s?g jag den fantastiska Children of men och kan varmt rekommendera alla att g?ra detsamma. Filmen (regisserad av Alfonso Cuar?n som bl a gjort den?tredje Harry Potter-filmen) utspelar sig drygt 20 ?r i framtiden, d?r m?nskligheten av ok?nd orsak blivit infertil. Inget barn har f?tts p? ?ver 18 ?r och hoppl?sheten har brett ut sig ?ver v?rlden. De flesta l?nder ha helt g?tt under, och Storbrittanien har blivit en polisstat d?r illegala (dvs alla) immigranter placeras i l?ger och/eller deporteras. Huvudpersonen Theo, en desillussionerad tidigare aktivist som nu blivit statstj?nsteman blir kontaktad av sitt ex f?r att hj?lpa till att transportera en kvinna utan giltiga resehandlingar. Det visar sig att hon ?r gravid, n?got av ett mirakel men som ocks? g?r henne intressant f?r ett antal olika krafter i samh?llet.

Children of men??r n?got av en klassisk postapokalyps/framtidsdystopi med tillh?rande?kombination av teknologi och kaos – ett superkontrollerat samh?lle p? bristningsgr?nsen. Som alla goda framtidsskildringar ?r den i f?rsta hand en kommentar till sin egen tid, och flyktingl?gret som visas fr?n insidan?b?r stora likheter med hur ?tminstone jag t?nker mig Guantanamo Bay. Enligt imdb.com finns ocks? vissa visuella gestningar av bilderna fr?n Abu Graib som skymtar f?rbi i en scen.?

Mer ?n n?got annat ?r Children of men en utforskning av vad som h?nder med v?rlden n?r hoppet f?rsvinner, och hur hoppet kan ?teruppr?ttas. Det ?r snyggt, genomarbetat, v?lspelat (Clive Owen och Clare-Hope Ashitey i huvudrollerna och bl a Julianne Moore och Michael Cain i starka biroller), har n?gra osannolikt l?nga tagningar i v?ldigt starka scener och ?r, oavsett inneh?llet, v?rd att se bara f?r hantverket.

Jag hade f?rm?nen att f? se filmen tillsammans med n?gra personer fr?n flera l?nder som forskar kring religion och medier/popul?rkultur vilka var oerh?rt?intressanta att samtala med efter?t. Vi pratade mycket om den religi?sa symboliken i filmen, som i vanlig ordning ?verhuvudtaget inte n?mnts i ng?ra svenska recensioner. Kanske beror det p? v?r f?rf?rst?else, men i vissa scener ?r det sv?rt att inte se bilderna av mamman och barnet och den st?llf?retr?dande fadern i en krigszon som m?ter omgivningens f?rundran som en modern gestaltning av den heliga familjen och f?delsescenen i Betlehem – barnet som ger v?rlden hopp. (L?s mer om detta i en artikel av Thomas Axelsson, en av de tidigare n?mnda forskarna, i senaste numret av Trots allt – artikeln dock ej p? n?tet.)

Children of men finns p? dvd nu, missa inte!

L?s ?ven andra bloggares intressanta ?sikter om , , , , , , , ,

1 svar på ”Children of men – starkaste filmupplevelsen p? l?nge

Kommentarer inaktiverade.