Skoldebatten i s forts?tter

I m?ndag var sista dagen f?r att l?mna reaktioner p? socialdemokraternas skolr?dslag, och nu v?ntar f?rhoppningsvis mer debatt om hur en socialdemokratisk skolpolitik ska se ut fram?ver. Idag g?r s-studenters och ssus ordf?randen ut och tar upp n?gra fr?gor som ?r viktiga i debatten och framf?r ?ven kritik mot hur r?dslaget formulerats, rapporterar Ekot (lyssna p? inslaget h?r).

Socialdemokratiska studentf?rbundets ordf?rande Kajsa Borgn?s ?r kritisk till delar av inneh?llet. Bland annat vill hon att socialdemokraterna ska sluta prata om ordning och reda.

??Jag tycker att man skulle prata om lugn och ro i skolan i st?llet. Barn beh?ver lugn och ro, s?ger Kajsa Borgn?s.

??N?r man pratar om ordning och reda handlar det mycket om att finns vissa st?rande element i klassrummet som man antingen ska flytta p? eller som man kan peka p? s? att de sitter still. D?r finns en auktoritetsl?sning. Pratar man i st?llet om lugn och ro, d? ?r det mycket mer en resursfr?ga, man flyttar perspektivet.

/…/

?ven socialdemokraternas ungdomsf?rbund, SSU, har synpunkter p? den nya skolpolitiken. Ordf?randen Jytte Guteland menar att partiet haft en allt f?r flummig retorik.

Det kr?vs fler konkreta f?rslag, bland annat vill?Guteland se intr?desprov p? l?rarh?gskolorna och satsningar p? h?gstadiet.

??Idag ser vi att det finns grundskolor d?r h?lften av eleverna misslyckas. Vi m?ste satsa alla resurser p? att h?gstadierna ska bli b?ttre. Det kommer ocks? leda till en b?ttre situation i gymnasieskolorna. Det kr?vs en ordentlig satsning p? att granska skolorna. Vi borde ge mer resurser till Skolverket f?r att granska dem, s?ger Jytte Guteland.


F?rhoppningsvis kommer nu fler in i debatten, och jag hoppas framf?r allt p? fler alternativ till ordning-och-reda-retoriken som tyv?rr f?retr?dare f?r sossarna ocks? ?gnar sig ?t. Kajsa Borgn?s lyfter viktiga perspektiv f?r att f? en fungerande och b?ttre skola. Vad jag skrivit om ordning och reda kan du l?sa h?r.

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , , ,

2 svar på ”Skoldebatten i s forts?tter

  1. Skolan har tillrackligt med pengar. Det ar inte det som fattas. Vilket annat land har en battre skola for att de satsar mer pengar?

Kommentarer inaktiverade.