Dr?mmarnas tid – ett k?rt ?terseende p? nian

American dreams castKanal 9 d?k upp som ny kanal i v?ras och satsar nu inf?r h?sts?songen p? stora serier som s?nts tidigare i Sverige men som h?ller f?r en andra omg?ng. Kanske ett smart s?tt att konkurrera med de stora kanalerna utan att ge sig in i budgivningen p? nya (dyra) serier.
S?rskilt glad blir jag ?ver att de ikv?ll b?rjar s?nda Dr?mmarnas tid (American dreams) vars tv? f?rsta s?songer s?nts i svt f?r ett par ?r sedan men som tyv?rr gick ganska obem?rkt f?rbi och inte alls fick den uppm?rksamhet och erk?nnande den f?rtj?nade. F?rhoppningsvis kommer vi f? se ?ven den tredje s?songen som inte visats i Sverige tidigare.

Dr?mmarnas tid handlar om 60-talets USA, speglad genom familjen Pryor i Philadelphia. De stora politiska och kulturella f?r?ndringarna skildras b?de i de stora skeendena och i familjens eget liv. En traditionell fyrabarnsfamilj som uts?tts f?r ganska sv?ra sp?nningar n?r de family values f?r?ldrarna tagit f?r givna ifr?gas?tts av s?v?l barnen som samh?llet omkring dem och i viss m?n de sj?lva. Rasism, kvinnlig frig?relse och vietnamkriget ?r n?gra av de stora ?terkommande ?mnena men serien lyckas ocks? f?nga ett mer subtilt kulturskifte. Ett ?terkommande inslag i serien ?r American bandstand d?r dottern Meg dansar och sitter i publiken, och d?r klassiska 60-tals hits framf?rs av dagens artister – Usher, Kelly Clarkson och Alicia Keys f?r att n?mna n?gra.

Om du missade serien n?r den gick i svt finns chansen att se den nu – och det ?r inte bara en v?lgjord serie utan faktiskt en riktigt intressant skildring av en politiskt sp?nnande tid.

Ett annat k?rt ?terseende som har n?gra fler ?r p? nacken ?r Livet runt trettio (thirty-something) som hade premi?r i USA redan 1987 och som b?rjade s?ndas 1989 p? TV3 i Sverige. Serien gick i fyra s?songer och var otroligt popul?r. En av huvudrollerna spelades av Timohy Busfield som senare spelat i bl a Vita huset och Studio 60. Andra serier som visas p? nian i h?st ?r amerikanska The Office, Uppdrag: Mord, sjukhusserien Green wing och Kommisarie Morse.

Dr?mmarnas tid har premi?r ikv?ll kl 20.05, Livet runt trettio imorgon m?ndag kl 17.10.

Andra intressanta bloggar om: , , , , ,

2 svar på ”Dr?mmarnas tid – ett k?rt ?terseende p? nian

Kommentarer inaktiverade.